Chili con soya

poniedziałek, 7 Styczeń 2013

Jest to wegańska odmiana popularnego meksykańskiego dania. Sycące, rozgrzewające, idealne przy obecnych temperaturach. Zwykle zjadamy na obiad z dodatkiem ryżu, jeśli zostanie na drugi dzień, pakujemy w pojemniki i z chlebem zjadamy w pracy na zimno. W przepisie podałam, że użyłam 1 sztuki papryczki chilli – proponuję każdorazowo ilość dodać indywidualnie do swojego ulubionego poziomu ostrości i do ostrości papryczki. Jak wiadomo i wielkościowo i pod względem ostrości papryczka papryczce nierówna. Do mojej wersji chili con soya obowiązkowo dodaję kukurydzę z puszki  – jej słodkość fajnie przełamuje ostrość dania. Polecam poświęcić chwilkę czasu więcej i samemu ugotować fasolę – jest dużo lepsza, niż taka z puszki – a pracy więcej nie ma – moczy się i gotuje właściwie sama 😉 

 

chilli con soja
image-448

 

Składniki:

  • 1 opakowanie granulatu sojowego
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka czerwonej fasoli / można też użyć fasoli z puszki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • Puszka pomidorów lub sok pomidorowy – ilość do smaku, w zależności od mocy soku.
  • Sól
  • Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na ok. 6 godzin, następnie ugotować. Z papryczki chilli usunąć pestki. Papryczkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić papryczki i czosnek, chwilkę podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć do zeszklenia cebuli. Zagotować ok. 1-1,5 litra wody, posolić, wrzucić na 1 minutę granulat sojowy. Odsączyć granulat porządnie na sitku. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić granulat, smażyć chwilę. Do granulatu dodać przyprawy i pozostałe składniki, dusić razem ok. 10 min. Podawać z ryżem lub plackami kukurydzianymi.

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • hebiichigo pisze:

    Uwielbiam chili i wszystkie wariacje na jego temat :) Teraz do wyprobowania z kukurydza 😉